Samenwerking

Hoe werken wij?

De ZAZ werkt samen met (internationale) partijen die zich bezig houden met koken, duurzaamheid en no waste. Wij stemmen onze activiteiten af met zowel actieve stichtingen als overheid en bedrijfsleven.

Samenwerking om tot een mooie internationale keuken van Zeeland te komen is vanzelfsprekend. Zowel met lokale partijen als met instituten elders in Nederland, zoals de Universiteit van Amsterdam, Wageningen University, Roosevelt academy en het SmaakCentrum in de Markthal in Rotterdam. Wij ontwikkelen innovatieve concepten voor campagnes of master classes en ontwikkelen onderwijsmodules voor het onderwijs. Sharing van kennis en kunde maakt alles groter en beter.

De ZAZ werkt nauw samen met Food Lab Zeeland, waar wij zijn vertegenwoordigd in de Raad van Advies en de commissie die het curriculum samenstelt. Andere samenwerkingspartners zijn het koksgilde Zeeland -biologische- boeren, slagers, vissers en producenten.’

Sponsors

Samenwerkingen

Samenwerking ZAZ en FoodLab Zeeland

De samenwerking met de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) wordt door FoodLab Zeeland gezien als een kans om de interesse voor het werken en leren in de horeca in Zeeland een kwantitatieve en kwalitatieve impuls te geven.

Kwantitatief omdat de uitgangspunten van de ZAZ mogelijkheden bieden om een breder potentieel aan jonge mensen enthousiast te maken voor het volgen van een consumptieve opleiding (kok, gastheer / gastvrouw, hotelmanager of zelfs bakker). Nu al zijn de gevolgen van de enige jaren geleden opgerichte Culinaire Academie Zeeland (samenwerking VMBO’s consumptief en Scalda) te merken in de aanmeldingen voor opleidingen met een culinair karakter. Het tot stand komen van een fysieke ZAZ biedt nog meer mogelijkheden om al in een vroeg stadium jongens en meisjes bekend te maken met onze eigen (Zeeuwse) producten en grondstoffen. De ZAZ als educatief centrum waar zowel leerlingen van de basisschool, het voortgezet onderwijs en zelfs leerlingen van het MBO (koks en gastvrouwen) op hun eigen niveau nader kennis kunnen maken met alles wat groeit, bloeit en leeft in onze wateren en op het Zeeuwse land draagt bij aan het verder populariseren van het werken in een voor onze provincie zo’n belangrijke branche: de horeca. Het belang hiervan voor het College voor Hotelmanagement en Gastronomie zal duidelijk zijn; daarnaast zullen ook de VMBO’s met een consumptieve tak (Terneuzen, Middelburg, Goes, Zierikzee) hier de vruchten van plukken. De kwalitatieve impuls zal vooral voortkomen uit het feit dat de ZAZ kennisdeling door al in het bedrijfsleven werkzame chef koks voor ogen heeft. Leerlingen vanuit VMBO en MBO zullen door specialisten uit het bedrijfsleven wegwijs gemaakt worden in de Zeeuwse regionale producten en op deze manier de ontwikkelingen in het bedrijfsleven op de voet kunnen volgen. Dat geldt ook weer voor alle leerlingen op hun eigen niveau. De afgelopen jaren zijn juist in de niveau 3 opleidingen zelfstandig werkend kok en zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw meer leerlingen ingestroomd, terwijl het aantal niveau 2 instromers (kok / gastheer / gastvrouw) minstens gelijk is gebleven. Op dit moment is er een groter potentieel aan leerlingen die naar verwachting op een hoger niveau zullen gaan acteren in het bedrijfsleven. Met de komst van de ZAZ komt het opzetten van een niveau 4 opleiding gespecialiseerd kok een stap dichterbij, waarbij dan vooral de Zilte Zaligheden en andere typisch Zeeuwse producten en grondstoffen centraal zullen staan. Het opzetten van deze opleiding, waar Zeeuwse toppers uit de gastronomische wereld input zullen leveren en delen van het (praktijk) onderwijs zullen verzorgen kan een aanzuigende werking hebben, waardoor potentiele gastronomische toppers uit het hele land een opleiding in Zeeland willen gaan volgen. Arold Versluys, Scalda, bestuurslid Zilte Academie Zeeland Teamleider College voor Hotelmanagement en Gastronomie College voor Brood en Banket

Samenwerking ZAZ en experts van IMARES/Wageningen Universiteit

Het programma van de Zilte Academie Zeeland vraagt om kennis van zilte producten wat betreft eigenschappen, voedselkwaliteiten, kweek- en vismethoden en plaats in het natuurlijk systeem. De kennis wordt ontleend aan de praktijk van de vissers en de kwekers, maar ook aan expertise die aanwezig is bij kennisinstituten op dit gebied.

Een van de belangrijke centra voor voedselonderzoek is Wageningen Universiteit. Bij diverse instituten wordt onderzoek gedaan naar de eigenschappen van voedsel, kweektechnieken, houdbaarheid, milieueffecten e.d., en naar de mogelijkheden om deze te verbeteren. In Yerseke is er de vestiging van Imares (Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies – een van de onderdelen van Wageningen Universiteit) die speciaal gericht is op vis, algen/wieren, schelp- en schaaldieren. Het onderzoek aldaar betreft duurzaam kweken, kweken in nieuwe gebieden en ontwikkeling van betere kweekmethoden. Imares werkt ook mee aan de koppeling tussen onderzoek en onderwijs op het gebied van zilte teelten in het project “van Boer naar Zeeboer” dat wordt uitgevoerd door Edudelta en Goes, in samenwerking met Hogeschool Zeeland. Door samenwerking met experts van IMARES/WUR is gewaarborgd dat het ZAZ programma van voldoende wetenschappelijke steun wordt voorzien.
Prof.Dr. A. Smaal, Wageningen University Bestuurslid Zilte Academie Zeeland januari 2014

Samenwerking ZAZ en bedrijfsleven

De ZAZ streeft nauwe contacten na met het bedrijfsleven. Zowel de voedselproducenten als de horeca. Op Schouwen-Duiveland is begonnen met het samenstellen van een groep enthousiaste chefs die les geven aan het VMBO Pontes Pieter Zeeman. De komende jaren zal de ZAZ zich inzetten voor het vormen van netwerken van chefs op de andere eilanden, zodat alle VMBO leerlingen al vroeg kennis maken met de praktijk.

Chefs die belangstelling hebben om gast lessen te verzorgen nodigen wij uit dat te melden via ketting@zilteacademiezeeland.nl of Hilgers@zilteacademiezeeland.nl. Wij brengen je dan in contact met de opleidingen en begeleiden het invullen van de lessen. Het helpt de leerlingen enorm en het enthousiasme is groot. Gezamenlijk werken wij dan aan een kweekvijver van Zeeuws talent dat zijn of haar gang naar de Zeeuwse keukens kan vinden. Werk genoeg, talent genoeg, nu nog aan elkaar koppelen en stimuleren.