Over ons

Wie zijn wij

De Zilte Academie Zeeland (ZAZ) is een onderwijs- en expertisecentrum voor het internationale koken met Zeeuwse producten. Een plek veroveren als culinair-kennis-instituut op het gebied van het Zilte koken. Samen met andere partners die in Zeeland al actief zijn zoals Lekker Regionaal Product, de Stichting Oosterschelde Kreeft, biologische boeren, slagers met zilte runderen, duurzame vissers en jagers.
Tradities in het bewaren van voedsel zoals wecken, roken, pekelen, drogen, in ere herstellen en innoveren. Workshops en master classes organiseren over voeding en duurzaamheid, het Zeeuws dieet, en voedsel innovatie. Innovatief Zeeuws koken op de kaart zetten, om de horeca te steunen in hun streven naar duurzaam Zeeuws koken. Zeeland moet The Place To Be worden voor haar prachtige natuur en haar Zilte Zaligheden.

Bestuur

Marianne Ketting

Voorzitter, ondernemer

Aad Smaal

Vicevoorzitter, hoogleraar Wageningen University/IMARES

Elly Hilgers

Secretaris, Blue Eyes management

Margreet van der Stolpe

Penningmeester, ondernemer

Miranda Hoogedeure

Lid, bestuur

Wies Huges

Lid, bestuur


Raad van Advies

Alexander Rinnooy Kan

Voorzitter Raad van Advies

Steunbetuiging van de Raad van Advies

Steunbetuiging van de Raad van Advies
“Toeters en bellers zijn niet nodig voor wat (h)eerlijk, puur en gezond is. Goede marketing wel!”
Zeeuwen, zo wil het vooroordeel, zijn zuinig. Hun provincie, Zeeland, is dan ook een provincie om
zuinig mee en vooral op te zijn. De combinatie van cultuur en natuur, de extreem frisse lucht, de
royale ruimte tussen zee en wolken: het is niet moeilijk een bewonderaar van het Zeeuwse te worden.
De provincie realiseert zich die aantrekkingskracht heel goed. En is er grôôs op. Des te vreemder is
het dat er toch nog evident onderbenutte mogelijkheden zijn in het bevorderen van hoogwaardig
toerisme. Eén zo’n mogelijkheid is de kwaliteit van alle lokale Zeeuwse ingrediënten als basis voor
een lokale culinaire cultuur van grote allure. Maakt dit bekend en zet het op de kaart!
Dat daar onbenutte kansen liggen betekent niet dat Zeeland bij nul begint. Integendeel: hoe dichter bij
de Belgische grens, hoe meer en hoe frequenter de culinaire sterren stralen. Maar op al te veel
plekken verdwijnt de opbrengst van het Zeeuwse land en de Zeeuwse zee nog steeds naar buiten de
provincie, waar het kennelijk beter naar waarde wordt geschat dan door de Zeeuwen zelf.
Dat is jammer, en bovendien heel goed te verhelpen. Het voorliggende plan voorziet in een
belangrijke stap in de goede richting. Het verdient aandacht, sympathie en steun. Van iedereen die
zuinig wil zijn op wat Zeeland kan bieden.
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter Raad van Advies

Rinus Platschorre

Vicevoorzitter Raad van Advies

“Lekker en van dichtbij”

Het is ons oudere Zeeuwen letterlijk met de “paplepel” ingegoten: je moet gezond eten en dat betekent vers en het liefst uit eigen moestuin, of direct uit het zoute water. In een samenleving die vooral werd bepaald door het ritme van landbouw, weinig luxe, stevige lichamelijke arbeid en winkels met beperkt assortiment, groeide door de eeuwen heen het besef dat versheid en kwaliteit onafscheidelijk zijn. Dit werd uiteraard nog versterkt door de grote invloed van voedsel uit het water van de ons rijkelijk omringende zeearmen. Van schaal- en schelpdieren en vis kan je nu eenmaal alleen genieten als de versheid er nog afdruipt. Met de toename van de naoorlogse welvaart en concurrentie van een groot aanbod in verpakt voedsel, veranderde ook in Zeeland deze eetcultuur sterk en verdween ze hier en daar helemaal. Maar gelukkig is er een kentering. Met dank aan de toenemende stroom bezoekers en vooral onze Zuiderburen, gaan we als Zeeuwen steeds beter leren dat vers en gezond eten niet alleen goed is, maar vooral ook erg plezierig. Het is de kunst om dat plezier, dat genieten, zo te verankeren in onze samenleving dat het vanzelfsprekend wordt en een normaal predicaat is van onze aangelegenheden. De Zilte Academie Zeeland blijkt een uitstekende stimulator van de vele initiatieven die dit doel dichterbij kunnen brengen. Met recht dus ruimte voor “Lekker en van dichtbij”

Rinus Platschorre

Vice Voorzitter Raad van Advies

Luit Ezinga

Jaap Kloosterman

Frits Scheurleer

Niels Habraken

Jeroen van ’t Leven

Linda Roodenburg

Ria Geluk

Hans van der Molen

Michiel Hardy

Hardy's Gastronomique

Te wonen op een duin
zee en wind
zouten de dagen

Geschiedenis


05-10-2013 In 2013 stichtte een aantal bewoners van Schouwen-Duiveland ‘Natuurlijk Schouwen-Duiveland’ Niet om de zoveelste nota te schrijven of onderzoek te doen, maar om gezamenlijk naar projecten te kijken die ook uitvoerbaar moeten zijn. Bij het bestuderen  van de nota’s van Provincie en Gemeente kwam één thema steeds terug: Culinair Zeeland. Dat was de start van de Zilte Academie Zeeland. Wij hebben onderzocht hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. En hoe dicht bij huis de ecologische voetstap op de aarde verkleint. Dit alles maakt de ZA: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.

‘Ook de recreatie sector moet zich kwalitatief ontwikkelen en verbreden. Dat kan door in te spelen op trends als kortdurende verblijven, congressen, wellness en zorg. Die trends kunnen wij combineren met bijvoorbeeld natuur- en cultuur arrangementen die passen bij de authenticiteit en het eigene van ons vakantie-eiland.’

Tij van de toekomst

visie Schouwen-Duiveland , 2011/2040

‘De inzet van streekeigen producten en authenticiteit zijn belangrijk om Schouwen-Duiveland te onderscheiden van de vele concurrenten. Want de recreant heeft een nog steeds groeiende keuze in binnen- en (goedkope) buitenlandse bestemmingen’…’Er is ruimte voor nieuwe vestiging van bijzondere en unieke recreatieve concepten.’

Tij van de toekomst

visie Schouwen-Duiveland , 2011/2040

Max Laurijs (15 jaar, Mavo 4) maakte een reportage over de opening van Restaurant Pieter Zeeman, dat in oktober open ging. Prima werk Max!