Junior kampioenschap oestersteken 2017

Nieuws 399

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=iM3wCcSPaXA[/embedyt]

Het Zeeuwse junior kampioenschap oestersteken vindt op maandag 13 maart 2017 voor de tweede keer plaats tijdens Foodexpo Zeeland in Goes.

100 Leerlingen van vier Zeeuwse vmbo scholen volgden de afgelopen week gastlessen over het oestersteken en het bereiden van oesters op diverse manieren. Het initiatief om jonge mensen die een horeca-opleiding volgen aan te moedigen meer met zilte Zeeuwse producten te werken, komt van de Zilte Academie Zeeland in samenwerking met Krijn Verwijs Yerseke BV. De scholen ervaren het als een cadeautje om met dit mooie Zeeuwse product aan de slag te kunnen gaan.

Voor de wedstrijd op 13 maart mag elke school drie leerlingen afvaardigen, die volgens de docenten de meeste kans maken een prijs in de wacht te slepen. Leerlingen krijgen de opdracht in zo’n kort mogelijke tijd 10 oesters te openen. De oesters mogen niet beschadigd raken en moeten ook mooi gepresenteerd worden op een schaal. Dit jaar vindt het kampioenschap plaats bij het Wijntheater in hal 2 van Foodexpo Zeeland te Goes. De oestersteekwedstrijd begint om 17.00 uur.

Een jury bestaande uit Manuela de Munck, Bram Verwijs jr., David van Engelenburg en Marianne Ketting, beoordelen de open gestoken oesters volgens het protocol van het landelijk NK oestersteekkampioenschap. Gastheer,  Barend Havenaar  van het Wijntheater, coördineert als landelijk bekende oesterman, het kampioenschap.

De stichting Zilte Academie Zeeland (ZAZ)  gaat uit van drie pijlers. Onderwijs, evenementen en kennisvergaring (Het Zilte Weten). De ZAZ neemt initiatieven om Zeeuwen van jong tot oud hun eigen provincie en het luilekkerland aan producten te herontdekken. Er wordt daarbij o.a. ondersteuning geboden bij het ontwikkelen van innovatief culinair onderwijs en het vergroten van smaak- en productkennis.  Hiervoor wordt zoveel mogelijk samengewerkt met  het bestaande onderwijs en het bedrijfsleven.   Door de samenwerking met bijvoorbeeld Krijn Verwijs  wordt het belang te kiezen voor  gezonde, duurzaam geproduceerde producten uit de eigen regio, nog eens extra  benadrukt. De Zilte Academie Zeeland heeft als doel vooral jonge mensen zich beter bewust te laten worden van de vele toepassingsmogelijkheden van Zeeuwse zilte producten op het eigen bord thuis of als gerecht in een restaurant.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.