Over ons

Wie zijn wij

De Zilte Academie Zeeland (ZAZ) is een onderwijs- en expertisecentrum voor het internationale koken met Zeeuwse producten. Een plek veroveren als culinair-kennis-instituut op het gebied van het Zilte koken. Samen met andere partners die in Zeeland al actief zijn zoals Lekker Regionaal Product, de Stichting Oosterschelde Kreeft, biologische boeren, slagers met zilte runderen, duurzame vissers en jagers.
Tradities in het bewaren van voedsel zoals wecken, roken, pekelen, drogen, in ere herstellen en innoveren. Workshops en master classes organiseren over voeding en duurzaamheid, het Zeeuws dieet, en voedsel innovatie. Innovatief Zeeuws koken op de kaart zetten, om de horeca te steunen in hun streven naar duurzaam Zeeuws koken. Zeeland moet The Place To Be worden voor haar prachtige natuur en haar Zilte Zaligheden.

Bestuur

Aad Smaal

Vicevoorzitter

Elly Hilgers

Secretaris

Wies Huges-Voerman

Penningmeester

Peter Kruisinga

Algemeen bestuurslid


Raad van Advies

Cees Pille

Voorzitter

Peter van Druenen

Vicevoorzitter

Niels Habraken

Lid

Fia de Pre

lid

Jeroen van ’t Leven

Lid

Miranda Hoogedeure

Lid

Nelleke Launspach

lid

Wim de Regt

Lid

Peter Arkenbout

Lid

Jaap Kloosterman

lid

Te wonen op een duin
zee en wind
zouten de dagen

Geschiedenis


05-10-2013 In 2013 stichtte een aantal bewoners van Schouwen-Duiveland ‘Natuurlijk Schouwen-Duiveland’ Niet om de zoveelste nota te schrijven of onderzoek te doen, maar om gezamenlijk naar projecten te kijken die ook uitvoerbaar moeten zijn. Bij het bestuderen  van de nota’s van Provincie en Gemeente kwam één thema steeds terug: Culinair Zeeland. Dat was de start van de Zilte Academie Zeeland. Wij hebben onderzocht hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. En hoe dicht bij huis de ecologische voetstap op de aarde verkleint. Dit alles maakt de ZA: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.

‘Ook de recreatie sector moet zich kwalitatief ontwikkelen en verbreden. Dat kan door in te spelen op trends als kortdurende verblijven, congressen, wellness en zorg. Die trends kunnen wij combineren met bijvoorbeeld natuur- en cultuur arrangementen die passen bij de authenticiteit en het eigene van ons vakantie-eiland.’

Tij van de toekomst

visie Schouwen-Duiveland , 2011/2040

‘De inzet van streekeigen producten en authenticiteit zijn belangrijk om Schouwen-Duiveland te onderscheiden van de vele concurrenten. Want de recreant heeft een nog steeds groeiende keuze in binnen- en (goedkope) buitenlandse bestemmingen’…’Er is ruimte voor nieuwe vestiging van bijzondere en unieke recreatieve concepten.’

Tij van de toekomst

visie Schouwen-Duiveland , 2011/2040

Max Laurijs (15 jaar, Mavo 4) maakte een reportage over de opening van Restaurant Pieter Zeeman, dat in oktober open ging. Prima werk Max!