Máxima maakt kennis met culinaire rijkdom Zeeland

Geen categorie 365

3unnamed

Proeven was er niet bij, maar Koningin Máxima mocht vanochtend wel de gerechten van studenten en topkoks bewonderen, vragen stellen en zelfs een oester te lijf gaan, tijdens haar bezoek aan De Zilte Academie Zeeland (ZAZ).

Het bezoek van de koningin stond in het teken van innovaties in de Zeeuwse aquacultuursector. Ondernemers, gemeenten en scholieren lieten haar zien wat Zeeland te bieden heeft op het gebied van zilte teelt, mosselinnovaties, onderwijs en kweek van vis op land.

Het begon met een bezoek aan Delta Farms in Colijnsplaat, dat zagers (zeeduizendpoten) kweekt, niet alleen als garnalenvoedsel maar ook voor de farmaceutische industrie. Met een mosselkotter voer Máxima vervolgens naar Zierikzee en sprak aan boord met de schipper en vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en duurzame hangculturen.

Zilte Academie
Op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee maakte ze vervolgens kennis met scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ), het met de Pioniersprijs bekroonde onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten. De ZAZ werkt regelmatig samen met de overheid om innovaties aan te jagen. Innovatiemakelaar Marianne van den Hoek van TKI Agri&Food is er bijvoorbeeld kind aan huis: ‘we brengen ondernemers samen met de ZAZ, via projecten, masterclasses, ‘zilte tafels’ (intelligente, intellectuele denksessies) en ‘zilte weten’ expert meetings.’

Maar de ZAZ verzorgt ook voorlichting op scholen voor het VMBO en MBO. ‘We leren scholieren hoe Zeeland smaakt’, vat oprichtster en voorzitter Marianne Ketting van de ZAZ deze activiteit bondig samen. ‘Het is altijd leuk om kinderen te laten zien, voelen en ruiken wat er in de zee zwemt en welke schaal- en schelpdieren er zijn. Maar ook om ze vis te laten fileren, er gerechten mee te bereiden en kennis te laten maken met zilte groenten en vlees.’

Ketting wil namelijk dat de Zeeuwen hun eigen voedsel weer beter leren kennen. ‘Want we hebben wel een overvloed aan heerlijkheden, maar een tekort aan goede koks.’ Het liefst zou zij dan ook zien dat het onderwijs over voedsel wordt uitgebreid tot lagere scholen en kleuterscholen, waar de Youth Food Movement deze week een petitie over is gestart. ‘We willen in Zeeland best pilotgebied zijn.’

Lekkernijen
Tijdens het koninklijk bezoek werden er ook nogal wat lekkernijen gepresenteerd: van Duinspek (in duingras bereid ‘zilt’ varken) van chefkok Daniël Viergever tot Zeeuws streetfood en bijzondere hapjes van gemarineerde harder met tomatenijs van studenten van Food Lab Zeeland en een heerlijke ceviche met limoen. Helaas mocht koningin Máxima daar volgens het strenge protocol van de Rijksvoorlichtingsdienst niet van eten.

Wel ging zij met de jeugdige winnaars van de Zeeuwse oestersteekkampioenschappen in competitie om een oester open te wrikken, wat nog niet zo makkelijk was, zo blijkt uit het filmpje op Facebook.

Marianne Ketting kijkt al met al tevreden terug op het bezoek. ‘Het was enorm spannend voor de kinderen, maar hare majesteit had zich goed voorbereid, was zeer enthousiast en had veel vragen. We vonden het erg geslaagd.’


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.