Over Zilte Academie Zeeland

Onze missie

De Zilte Academie Zeeland is deskundig,  informeert, verbindt en inspireert en doet dit met respect voor alle pure voedselproducten uit het Zeeland.

Onze kernwaarden

  • Deskundig
  • Puur
  • Respectvol
  • Energiek
  • Verbindend

Wat wij doen

De ZAZ wil als onderwijs- en expertisecentrum de zilte producten onder de aandacht brengen door kookprogramma’s met kinderen en kindermenu’s te ontwikkelen, door via expertmeetings kennis te vergroten en via kook workshops en master classes hands-on met producten aan de slag te gaan. Dit wordt gedaan in samenwerking met horeca, horeca opleidingen, basis en middelbare scholen, kinderopvang, campings en andere organisaties.

Samenwerking

De ZAZ werkt samen met organisaties op het gebied van onderwijs en educatie, met scholen, kinderopvang, Scalda, natuur en milieu educatie, Food Delta zeeland, e.a. De ZAZ heeft als sponsors Bidfood, Krijn Verwijs, Nederlands Mosselburo, Rabobank en enkele andere partijen.

Het bestuur

Raad van advies

Te wonen op een duin
zee en wind
zouten de dagen

Geschiedenis

In 2012 stichtte een aantal bewoners van Schouwen-Duiveland ‘Natuurlijk Schouwen-Duiveland’. Bij het bestuderen van de nota’s van Provincie en Gemeente kwam één thema steeds terug: Culinair Zeeland. Dat was de start van de Zilte Academie Zeeland, in 2013.

Wij hebben onderzocht hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. Dit alles maakt de ZAZ: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.