Upgrade leslokaal

Nunc volutpat, odio vel

De Zilte Academie Zeeland (ZAZ) is een onderwijs- en expertisecentrum voor het internationale koken met Zeeuwse producten. Een plek veroveren als culinair-kennis-instituut op het gebied van het Zilte koken. Samen met andere partners die in Zeeland al actief zijn zoals Lekker Regionaal Product, de Stichting Oosterschelde Kreeft, biologische boeren, slagers met zilte runderen, duurzame vissers en jagers.

Tradities in het bewaren van voedsel zoals wecken, roken, pekelen, drogen, in ere herstellen en innoveren. Workshops en master classes organiseren over voeding en duurzaamheid, het Zeeuws dieet, en voedsel innovatie. Innovatief Zeeuws koken op de kaart zetten, om de horeca te steunen in hun streven naar duurzaam Zeeuws koken. Zeeland moet The Place To Be worden voor haar prachtige natuur en haar Zilte Zaligheden.

Het bestuur

Raad van advies

Te wonen op een duin
zee en wind
zouten de dagen

Geschiedenis

05-10-2013 In 2013 stichtte een aantal bewoners van Schouwen-Duiveland ‘Natuurlijk Schouwen-Duiveland’ Niet om de zoveelste nota te schrijven of onderzoek te doen, maar om gezamenlijk naar projecten te kijken die ook uitvoerbaar moeten zijn. Bij het bestuderen  van de nota’s van Provincie en Gemeente kwam één thema steeds terug: Culinair Zeeland. Dat was de start van de Zilte Academie Zeeland. 

Wij hebben onderzocht hoe culinaire en streekgerechten de economie van Zeeland kunnen ondersteunen, hoe een betere opleiding de kwaliteit in de horeca kan verbeteren en hoe kennis van de Zeeuwse producten de producenten kan ondersteunen. En hoe dicht bij huis de ecologische voetstap op de aarde verkleint. Dit alles maakt de ZA: de ambachtelijke keuken in een prachtig landschap.