ZAZ kenniscentrum

De Zilte Academie Zeeland organiseert samen met Scalda met regelmaat expert meetings. Meestal staat er een bepaalde product of een ingrediënt centraal, zoals bijvoorbeeld kreeft. De eigenschappen, kweek of vangst en verwerking worden van alle kanten belicht, bijvoorbeeld door een wetenschapper, een journalist en een visser. En er worden bereidingen geproefd onder leiding van een chef-kok. De meetings zijn toegankelijk voor iedere geïnteresseerde.

In de afgelopen jaren zijn er expert meetings gehouden over zeewier, mossel, kreeft en schol.

Expert meeting schol

Schol en tong zijn al eeuwen lang belangrijke doelsoorten voor de Noordzeevisserij. Hoe heeft de visserij zich door de eeuwen heen ontwikkeld, wat voor gevolgen heeft de jarenlange exploitatie gehad voor de soorten en wat betekent dit voor het duurzaam beheer? In deze lezing zal Adriaan Rijnsdorp antwoord geven op deze vragen. Verder zal Johan Baaij ingaan op de praktijk van de visserij en de recente ontwikkelingen wat betreft de platvis visserij vanuit Nederland.

Expert meeting kreeft

De 3e expert meeting die de Zilte Academie Zeeland organiseert in samenwerking met Scalda en FoodLab Zeeland gaat over de kreeft. Het kreeftenseizoen wordt geopend op 29 maart en vanaf 1 april staat de Zeeuwse kreeft op het menu bij de vele Zeeuwse restaurants. De kreeft is een geliefd product met vele unieke eigenschappen. Toch is er nog veel onbekend van dit charismatische dier. De expert meeting zet de spotlight op de (Zeeuwse) kreeft. Wat weten we ervan, hoe werkt de kreeftenvisserij, is er genoeg kreeft, wat zijn kansen en bedreigingen, en hoe zit het met het dierenwelzijn. En wat kan je ermee in de keuken. Dit komt allemaal aan bod in de expertmeeting op 3 april

Expert meeting mossel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Samenwerking 9